How to Fail at Almost Everything
Manden bag Dilbert fejlede med næsten alt - men lærte meget på vejen
Kierkegaard sagde, at livet må forståes baglæns, men leves forlæns. Ophavsmanden til Dilbert har gjort det første for dig, så du kan gøre det sidste – med flere fejltagelser og mere succes.
En sjov og vigtig bog.
Du kender sikkert Dilbert. Hovedfiguren i erhvervs-tegneseriestriben om kontorlivets absurditeter. Måske kender du også manden bag – Scott Adams. Scott har forsøgt sig med rigtigt mange ting gennem livet. I 2004 købte han bl.a. en stor andel af en endnu ukendt videodelingstjeneste. To år efter blev Youtube solgt til Google for 1,65 milliarder dollars. Det var ikke Youtube, Scott havde investeret i. Det var en forløber som gik konkurs.
Og sådan fortæller Scott i bogen “How to fail at almost everything and still win big” om sin lange perlerække af personlige og professionelle fejltagelser. Scott var faktisk aldrig rigtig god til noget af det han gjorde – heller ikke til at tegne. Og han havde ikke passion for sit job. Men han opsøgte muligheder og læring hvor end han gik. Særligt har han søgt at trække mest mulig læring ud af sine fejltagelser. Disse læringer medvirkede til, at Scott Adams blev mangemillionær og nutidens nok mest succesfulde tegneserieforfatter.
Overførslen af disse læringer fra Scott til læseren er bogens kerne.
“Failure is your friend. It is the raw material of success. Invite it in. Learn from it. And don’t let it leave until you pick it’s pocket.”
Bogen, der er overraskende seriøs forfatteren taget i betragtning, fokuserer på små og store råd og livserfaringer som kan hjælpe læseren til at opnå en større grad af succes i privatlivet og erhvervskarrieren. Scott påstår ikke at have den perfekte formel på succes. Den findes ikke. Istedet bidrager Scott med en række forskellige systemer og tilgange, som læseren kan sammenligne med sin egen aktuelle måde at livet ting på. Nogle vil man afskrive – andre vil give anledning til eftertanke.
I bogen arbejder Scott simultant på tre forskellige niveauer: anekdotisk, praktisk og emotionelt.
På det anekdotiske niveau beskriver Scott sine største fejltagelser gennem livet, og hvad han lærte af dem. Her får man også et indblik i, hvordan Scotts karriere flyttede sig fra det almindelige kontorjob til titlen som en af verdens mest succesfulde tegneserieforfattere.
På det praktiske niveau beskriver de strategier Scott har brugt til at skabe værdi ud af sine fejltagelser, øge sin personlige energi og stille sig i position til, at held og succes kunne finde ham.
På det emotionelle niveau skaber bogen implicit et øget energiniveau hos læseren og inspirere til at få idéer, teste dem og hele tiden opsøge læringsmuligheder.
Bogen er opbygget gennem 38 mindre kapitler som hver indeholder en læring eller et råd (praktikken). På tværs af bogen, flettet ind mellem disse tilgange, løber så den anekdotiske tråd hvor udviklingen i Scotts karriere berettes.
Gennem bogen bed jeg særligt mærke i følgende af Scotts direkte eller indirekte budskaber. Nogle af budskaberne udgør et særskilt kapitel i bogen, andre er blot sidebemærkninger i en større kontekst:
- Målsætninger er for tabere – systemer er for vindere
- Lykke er et godt helbred kombineret med frihed
- Passion er bullshit
- Du skal være selvisk først – derefter vil du være i stand til at give noget til verden
- Din hjerne og dit sind er ikke magi – det er en fleksibel computer du kan programmere
- Dit vigtigste målepunkt er din personlige energi
- Motion er en fundamental nøgle for succes
- Den rigtige kost er fundamental for lysten til motion
- Du behøver ikke være verdens bedste til en ting – kombinationen af forskellige OK evner kan gøre dig til en vinder (Scott er ikke særligt god til at tegne. Han er heller ikke den sjoveste mand i rummet. Han er heller ikke erhvervsekspert. Men kombinationen af de tre ting gør ham unik).
- Hver ekstra evne du opbygger fordobler dine chancer for succes
- Held kan hjælpes på vej
- Generthed kan overkommes ved at spille socialt skuespil
- Affirmations virker – på sin egen ukendte måde.
- Alle mennesker er kaotiske på indersiden
- Mennesker er IKKE rationelle
- Vælg det enkle frem for det optimale
- Ting som starter dårligt ender som regel også dårligt – dette kan være en pejling for, hvornår du skal give op og hvornår du skal holde fast
- Evnen til at tale offentligt, at “small-talke”, at skrive forretningssprog, psykologi, stemmeføring og golf er vigtige elementer i succes.
- Det er vigtigere at være beslutsom end korrekt
- Humor kan øves og designes
- Det er bedre at bruge mere tid på det man elsker, på bekostning af tid med venner og familie, hvis det gør, at man er tilstede og glad i den forkortede samværstid.
- Kapitalisme virker
- Succes har en pris – find ud af hvad din pris er, og beslut om du er villig til at betale den
- Stå tidligt op og få en masse fra hånden (Scott Adams går tidligt i seng, og står op kl. 05)
- Tag altid pænt tøj på – du ved aldrig hvem du møder på din vej
Særligt tre af budskaberne kan virke lidt kontroversielle, og kræver derfor lidt uddybning:
1: Målsætninger er for tabere – systemer er for vindere
At tabe sig 20 kilo er et mål. At være fysisk aktiv hver dag er et system. Med mål befinder du dig i en konstant følelse af utilstrækkelighed indtil du har opnået målet. Og når du har opnået målet mister du det, som gav dig retning. Systemer er noget du gør løbende, og som hver dag øger dine odds for succes på den lange bane.
2: Passion er bullshit
Lån aldrig penge ud til folk som følger deres passion, lærte Scott i sine unge dage. Passion synes altid som en kilde til succes i et bagudrettet perspektiv. Passion lyder sexet. Men passionen dækkede formentligt over intelligens og hårdt arbejde. Passion kommer som regel først efter, at de ting man laver er blevet succesfulde. Ting som ikke fungerer vil dræne dig for passion. Succes skaber passion, og passion skaber mere succes. Hønen og ægget skal altså vendes om, i forhold til den rækkefølge vi plejer at tænke i.
3: Vær selvisk
Der findes tre slags mennesker i verden: De selviske, De dumme og Dem som er en byrde for andre. Det er bedst at være selvisk, for de to andre slags mennesker hjælper ikke verden fremad. Generøse mennesker tager vare på sig selv først. Det betyder ikke, at de er sociopater eller tryner andre mennesker. De arbejder først på at blive den bedste version af sig selv, så de kan bidrage bedst muligt til deres omverden.
“I find it helpful to see the world as a slot machine that doesn’t ask you to put money in. All it asks is your time, focus, and energy to pull the handle over and over. A normal slot machine that requires money will bankrupt any player in the long run. But the machine that has rare yet certain payoffs, and asks for no money up front, is a guaranteed winner if you have what it takes to keep yanking until you get lucky. In that environment, you can fail 99 percent of the time, while knowing success is guaranteed. All you need to do is stay in the game long enough.”
Motion og personlig energi er nogle af Scotts mærkesager. Og for at muliggøre dette er kosten vigtig. Scott bruger derfor et par kapitler på sit syn på kost. Scott rammer, i min optik rigtigt i størstedelen af disse tilgange, men kostråd fra en 60-årig, amerikansk mand bør ikke tages uden kritisk egenvurdering.
Alt i alt er jeg meget positiv over for bogen. At læse bøger som disse, af en mand som denne, er som at skyde genvej i livet. Man får både praktiske og lettere filosofiske råd fra en som har “been there, done that” – og prøvet alt muligt ind i mellem. Det giver en god tyngde, at alt i bogen er baseret på Scotts egne erfaringer. Scott erkender, at det hele måske ikke er teoretisk korrekt – men det har virket for Scott, og det er nok til, at du skal overveje, om det ikke også vil virke for dig.
Kierkegaard sagde, at livet må forståes baglæns, men leves forlæns. Scott har gjort det første for dig, så du kan gøre det sidste – med flere fejltagelser og mere succes.